Tuesday, November 3, 2015

Post yang pertama di tahun 2015


Lamanya aku tak menulis…. Tetiba rasa nak menulis pulak…. Bukan apa.. nanti2 aku dah takde ke…. Boleh la anak2 aku baca…… ceh ceh ceh drama!

Aku menulis utk diri sendiri.. ala2 syok sendiri gitu…. Kdg2 tak de keje aku bukak balik posting lama2 dah baca balik… dan senyum sorang2… kadang2 muntah hijau pun pernah. Kah kah kah.

Sekarang dah masuk November 2015. Satu bulan lagi dah nak masuk 2016. Cepat nya masa berlalu. Banyak update tentang aku yang belum terupdate (macam lah ada orang follow hahaha)..

Aku dah ada 3 anak now.  Yang ketiga baru lahir Julai lalu.  Sekarang dia dah 4 bulan. Alhamdulilah sihat dia.

Aku lalui saat yang sukar masa menjaga dia dalam tempoh pantang.  Parents aku hanya be around masa anak aku 2 weeks.  Atas masalah kesihatan, diaorang balik ke kampong.  Start dari tu aku lah sorang2 yang jaga baby aku dan kakak2 nya.  Agak tough.. agak tough.  Struggle dengan demam bengkak susu, sakit belakang kesan spinal injection, nak uruskan diri sendiri, baby, anak2 lain dan yang paling mencabar, baby suka menangis siang dan malam.  So aku restless.

After 2 months, aku mintak MC tambah selama 2 weeks.  Doctor kasi. So untuk financial year July 15 to Jun 16, aku dah gunakan keseluruhan MC aku. Maklum la MC entitlement kat company aku Cuma 10 hari je L

Aku dapat pembantu ngam2 cuti Maternity Leave habis. So aku ada 2 weeks (masa MC) untuk monitor maid baru aku ni.  Tapi masa dalam 2 weeks, bibik ni dia tak take care sangat baby, dia sibuk buat kerja rumah lain.  Masalah menangis si baby ni masih berlarutan.  Sehari sebelum start kerja, kami panggil Imam Kedua Masjid berdekatan rumah, dia datang baca sikit2… dia dukung baby round satu rumah, masuk semua bilik eh pandai lah pulak baby diam.  Dia percik2 air, dan letak satu liquid yang katanya ada campuran bidara.

Amazingly, kuasa Allah baby dah tak menangis.  Dia tidur pun lama-lama.  Nyenyak tidor dia.  Dia dah okay now.  Meningis sikit2 tu biasalah.  Rindunya pada dia.

Monday, January 13, 2014

A Famosa Resort, Malacca : Safari Wonderland



Elephant Show
 esok2 smbung citer... ngantukkksssss

A Famosa Resort, Malacca : Cow Boy Town

Cowboy Town
Nanti sambung cerita..... ngantukkkk sudahhh

A Famosa Resort, Malacca : Water Theme Park

Water Theme Park kami pegi pada hari check in, pandi sampai merelit. Bagi saya biasa2 saje, tapi budak2 suka bangat. Konsep nyer ada la macam sunway Lagoon atau Lost World Tambun. Ada ala2 pantai buatan.


Tak reti posing.. hihihihihi
 Okay, sama macam water theme park yang lain, pelbagai size tiub boleh di sewa. Kadar sewaan sehingga 14-Jan-14, adalah seperti berikut. 
Kadar Sewa Tiub dan Cabana


Apa itu Cabana?

tudiaaa cabana... pondok yg sebelah hujung tu.....
Tak payah susah2 sewa cabana nie... buat je macam mat salleh ni... bawak kain besaq satu... haaa lepak je atas beach... lagi best kot..... Tapi kalau bawak big family, yang ada bayi & orang tua..adviseable la sewa pondok nie... Macam kami, lepak tepi pokok kelapa saje... letak barang2 di situ.... next time kalau pegi lagi harus bawak tikar atau kain besar...

Selain, beach ni ada lagi slide2 water park nie yang sesuai untuk budak2... Utk adult pun banyak jugak... Nak gambar? Tengok kat A Famosa website naaa...

Okay Cow Boy Town pulak... next entry ya....Click here

A Famosa Resort, Malacca : Condo D Savoy

Bercuti di A Famosa Resort, Malacca.  Malacca always be my favourite places as A MUST GO PLACE during holiday every year.  Kali ni check in di Condo D Savoy.

Package : 2D 1N
Price : RM480 for 2Adult + 2Kids(height 90cm above) 
Inclusive :
for 2Adults + 2Kids(height 90cm above)  
Penginapan di Condo D Savoy?
Okay la... not so bad & not so good.
2 Queen Bed


Living Hall & Dining

Toilet

Ruang Dapur
 Ada lagi ruang2 yang tak laratttt nya nak upload... hihihihihi.. iaitu ruang:
1. Bilik Stor - tak tau apa function nya... hahaha duduk 1 night je, perlu ke ada ruang store ni.. hahaha
2. Ruang kat luar dari pintu putih dalam gambar Ruang Dapur di atas, iaitu satu kabinet dan sinki, beserta ruang sidai baju.
3. Balkoni

Apa yang I suka tentang bilik number 1021 ini adalah:
1. dekat dengan lift
2. luas, balkoni dia boleh lepak2 & nak tido pun boleh.. hihihihi
3. hmmmm macam tak de apa2 dah je... sebab banyak aktiviti luar..so tak dapat pikir sangat apa yg best kat bilik ni...

Yang I tak suka:
1. Furnishing nya lama.
2. Kepala paip bath tub karat
3. Air panas macam hampeh, kadang2 function.. kdg2 tak..
4. Kepala shower boleh pulak tercabut... eee.. benci! Nak mandi pun susah....

Apa aktiviti kami sepanjang di situ?? Baca Next ya...! Water Theme Park

Friday, June 14, 2013

Salah?

Adakah tindakan kita bertukar kerja untuk mendapat sesuatu yang lebih baik, walaupun kita berada di "comfort zone" adalah salah?

Adakah ketika usia kita masih laku di dlm pasaran kerja, dan ketika itu kita terima apa saja offer yang ditawarkan dan meninggalkan position semasa kita adalah salah?

Adakah ketika di tempat kerja sekarang project sedang berjalan, dan pada masa yg sama, tawaran kerja baru dtg, dan kita mengambil keputusan memilih tawaran baru itu, maka kita adalah salah?

Adakah ketika semuanya adalah bagus di tempat kerja sekarang, dan pada masa yang sama kita dapat tawaran kerja yang lebih bagus gajinya, dan kita bertindak meninggalkan tempat kerja sekarang, juga salah??

Hmmmmmm....
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, June 9, 2013

Cara-cara Update Blog Melalui Blackberry / Handphone

Simple:
1. Login to www.blogger.com terus ke your own dashboard

2. Pegi ke Setting >> Mobile and Email
3. Taip apa2 nama di ruangan di bawah, contoh saya letak "cikpuansue".  (Ini akan menjadi email address anda bila nak compose email nanti.)
  

4.  Make sure pilih Publish email Immediately kalau nak dipublish terus lah kan.  Kemudian tekan SAVE.
5.  Di blackberry masing2, mesti dah ada email kan.  So start lah meng compose.  Make sure kat To letak email kat step 3 tadi.  Subject can be anything as tajuk blog anda.  dan taiplah apa2 cerita. dan SEND
6.  Hasil nya : LIHAT LAH DI SINI
SEKIAN TERIMA KASIH